Tradiție de familie cu buchet


Domeniul Vila Dobruşa este un proiect cu trei dimensiuni.

Mai întâi, la baza lui stă dorinţa de recuperare a memoriei familiei.

În continuarea acestei tradiţii de familie, dar şi a tradiţiei mult mai bogate şi mai vechi a podgoriei Drăgăşani, proiectul nostru are în centrul său dimensiunea viticolă şi oenologică.

Ambiţia de a pune în valoare soiurile autohtone în dialog cu soiurile internaţionale are un suport propice în terroir-ul calcaros şi argilos de pe dealul Dobruşa. Vinurile AVINCIS îmbină esenţele acestui teroir şi lumina răsăriturilor, amiezelor şi a apusurilor.

A treia dimensiune e dată de viziunea arhitecturală şi peisagistică pe care Alexandru Beldiman a pus-o în operă. Jocul subtil al formelor spaţiale, complementaritatea dintre stilul neobrâncovenesc al conacului şi înfăţişarea cramei, alternanţa mereu surprinzătoare dintre piatră, lemn, sticlă şi metal, consonanţa întregii compoziţii cu ritmurile cosmice ale locului, de la apusul şi răsăritul soarelui până la evoluţia fazelor lunii sub geometria stelelor fixe, toate acestea sunt expresia dimensiunii metafizice a proiectului şi îi dau un potenţial cultural care este valorificat în prezent şi va fi şi mai mult împlinit în viitor.

În întregul său, proiectul Vila Dobruşa este un spaţiu de libertate şi comunicare. Cine pătrunde în acest spaţiu descoperă o altă Românie, aceea a lucrului bine făcut, a frumosului şi a armoniei.

Valeriu Stoica